Kako izabrati naočare

Home / Kako izabrati naočare

Kako izabrati naočare?

Izbor pravog rama nije samo o udobnosti i upotrebljivosti – važno je i da vam naočare dobro stoje. Vaše naočare odražavaju vašu ličnost. Odvojite nekoliko minuta da bi ste saznali šta vam odgovara i osigurali da vaše naočare izgledaju sjajno.

Svako ima drugačije lice. Oblik vašeg lica će odrediti stil koji vam odgovara a koji ne. Uzimajući u obzir vaš oblik lica, možete da izaberete stilove naočare koji će učiniti da bolje izgledate.
Sledeći saveti će vam pomoći da odredite vaš oblik lica i koje naočare će upotpuniti izgled vašeg lica:
1. Pogledajte u ogledalo da bi ste odredili oblik vašeg lica.. Najčešći oblici lica su: okrugli, u obliku srca, obrnuti trougao, četvrtasto, pravougaono, duguljasto i ovalno.
2. Odaberite naočare koje su suprotne obliku vašeg lica. Pune, mekane crte lica izgledaju bolje sa naočarima oštrijih ivica a naočare sa okruglim ramom bolje stoje osobama sa oštrijim crtama lica.

 • Osobe koje imaju okruglo lice izgledaju bolje sa ugaonim ili kvadratnim ramovima, koja ih čine da izgledaju duže i vitkije. Pravougani oblik i očitiji most će učiniti da vaše oči izgledaju šire.
 • Osobe sa licem u obliku srca izgledaju bolje sa ramovima koji su širi na dnu mogu dodati širinu donjem delu lica. Svetle boje ili ramovi bez okvira takođe mogu postići željeni utisak.
 • Osobe sa trouglastim licem bi trebale birati ramove s bojom na gornjoj polovini.
 • Osobe sa četvrtasim licem izgledaju bolje sa ovalnim ili okruglim ramovima, jer daju balans crtama lica. Ako vam je vilica veća, probajte stil koji naglašava gornju liniju rama. Uski ramovi koji su širi će učiniti da vaše lice izgleda duže.
 • Za one koji imaju pravougaona lica, okrugli ramovi izgledaju najbolje jer čine da lice izgleda šire.
 • Duguljasta lica izgledaju bolje sa zaobljenim ramovima, jer oduzimaju dužinu lica i naglašavaju širinu. Birajte ramove čije su gornje i donje ivice jednakog oblika jer čine da lice izgleda kraće. Takođe birati ramove koji imaju nizak most jer “skraćuje” nos.
 • Osobe s ovalnim oblikom lica mogu izabrati bilo koju vrstu rama.
3. Izaberite pravu veličinu rama za vaše lice.

 • Ulepšajte svoje lice birajući ram koji nije ni previše mali ni previše veliki, da bi bio u proporciji sa veličinom vašeg lica.
 • Gornja linija rama bi trebalo da prati oblik obrva. Ram treba da vam bude prijatan za nošenje. Da ne spada sa vašeg nosa ili da se pomera dok se smejete.
4. Izaberite boju rama koji dopunjuje vaše lice.

 • Ukoliko imate bleđi ten, birajte hladnije boje za ram. Toplije boje izgledaju bolje na osobama sa tamnijim tenom.
 • Ukoliko su vaše oči bliže postavljene bliže, izaberite ram u dve boje sa bojom koja je svetlija na mostu jer daje privid širine. Takođe, izaberite ram koji je uži na nosu da vam ne bi smetao prilikom čitanja.
Kontakt

Optika Denić iz Beograda bavi se prodajom svih vrsta naočara za korekciju vida, sočiva, naočara za sunce.